Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Neurofeedback

Neurofeedback is een innovatieve therapie om de werking van het brein in een gezonde balans te brengen. Het is geschikt voor kinderen en volwassenen; het is pijnloos en met merkbaar en meetbaar resultaat! Neurofeedback is een relatief jonge therapievorm, valt in de alternatieve geneeskunde en er komen steeds meer positieve onderzoeksresultaten vanuit de wetenschap en steeds meer tevreden klanten in de praktijk! Lees hieronder meer over de werking van je hersenen en hoe neurofeedback de hersenen kan beïnvloeden.

Hoe werkt het brein?

Het orgaan waar we in de wetenschap nog het minst van weten is het meest complexe orgaan in ons lichaam: de hersenen! Er wordt echter heel veel onderzoek gedaan naar de hersenen, waardoor we steeds beter weten wat en hoe het brein werkt. Het brein stuurt alle processen in ons lichaam aan, het brein slaat onze herinneringen op, het brein zorgt ervoor dat we ons bewust zijn van de dingen die we doen en meemaken, het brein geeft signalen aan ons af en meet de hele dag door allerlei stofjes in ons lichaam. Een deel van wat ons brein doet, zijn we ons bewust van, echter van heel veel activiteiten zijn we ons niet bewust en kunnen we ook niet met ons bewustzijn aansturen! Het zijn processen die vanzelf horen te gaan; denk aan bijvoorbeeld je hartslag, je lichaamstemperatuur, je slaapritme, je spijsvertering, maar ook je suikergehalte in je bloed, je ademhaling, het bestrijden van virussen en bacteriën. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat de hersenen allemaal voor ons doen, zelfs als we slapen gaat alles in ons lichaam gewoon door. Het brein werkt in veel opzichten net als een computer: hij meet stofjes en stuurt signalen middels boodschappers. De boodschappers zijn hormonen. Hormonen zijn altijd in tweetallen die elkaars omgekeerde werking hebben zodat ze samen het lichaam in evenwicht kunnen houden. Om goed te functioneren moet het brein goed kunnen meten. Er zijn echter zaken waardoor het meetvermogen van het brein verstoort kan raken: dit kan door lichaamsvreemde stoffen (medicijnen, alcohol, drugs, teveel of te weinig voedingsstoffen, bacteriën en virussen), het brein kan ook verstoort raken door beschadiging of door stressvolle perioden die maar je niet kan stoppen; ze noemen dat een trauma zoals leven in een oorlogsland, iets angstigs meemaken zoals een aanslag, een brand, een verdrinking, een verkrachting of een mishandeling. Het brein kan ook van slag raken door tekorten aan stoffen; dit kan door een eenzijdig voedingspatroon, anorexia of door een periode van grote belasting, waardoor bepaalde essentiële stoffen gewoon op zijn gegaan (denk aan topsporters, topmanagers of in periode van hoge emotionele belasting zoals bij plotse ziekte en/of overlijden van een dierbare.

Als het brein niet meer optimaal werkt dan merkt je dat aan 1 of meerdere van de volgende voorbeelden:

 • je concentratie is verminderd, leren gaat moeizaam
 • je slaapt slecht, moeilijk in of door of wordt niet uitgerust wakker
 • je niet zo goed onthouden,
 • je vergeet vaak te eten of te drinken,
 • je lichaamstemperatuur is van slag (te warm, de koud, zweten)
 • je weet niet zo goed te plannen en organiseren of wat prioriteit heeft
 • je emoties slaan op hol of je voelt helemaal geen emoties meer,
 • je voelt je moe of blijft altijd maar doorrennen,
 • je hebt buikklachten, maag of darmen
 • je menstruatie is ontregeld
 • je hebt angst en paniekaanvallen
 • je begint van alles, maar krijgt niks af
 • je kan niet meer prettig omgaan met mensen om je heen

Door medicatie tegen bovenstaande klachten te gebruiken kunnen ze (tijdelijk) verdwijnen, maar vaak komen ze terug als je de medicatie stopt en levert medicatie in veel gevallen nieuwe klachten op. Neurofeedback kan bij alle bovenstaande voorbeelden het verschil maken: zonder bijwerkingen en met een blijvend resultaat! Lees verder over de werking van neurofeedback hieronder.

Hoe werkt Neurofeedback?

Neurofeedback is het brein “vertellen” dat het fout of goed gaat. Dit “vertellen” wordt “feedback geven” genoemd en de communicatie verloopt via de zintuigen: beeld en/of geluid of gevoel. Het brein heeft altijd activiteit en zal op basis van de feedback dat “iets niet goed gaat”, zich gaan aanpassen. Om te weten of het brein het goed doet of niet, moet je meten! Het meten gaat met behulp van electroden op de hoofdhuid. Tussen de haren wordt een stukje huid schoongemaakt, waarop een electrode met een speciale gel wordt geplakt. Deze gel is op waterbasis en daar zie je na afloop niks meer van. De electrode meet de energie van het brein op en stuurt de meting naar de computer. In de computer wordt heel snel gereageerd, in minder dan een seconde krijgt het brein de feedback via een film of muziektonen of een speciale grondtoon. Op het moment dat het brein de activiteit op de juiste manier aanpast krijgt het positieve feedback: het beeld op het scherm wordt groot of het geluid wordt harder of zachter; andersom als het brein de activiteit op een onjuiste manier aanpast dan krijgt het negatieve feedback: het geluid wordt zacht of gaat uit en/of het beeld wordt verkleind. Het brein leert bij neurofeedback op steeds meer feedbackpunten te reageren en komt hierdoor in een nieuw activiteitenpatroon; dit activiteitenpatroon is een patroon waarbij het lichaam tot rust komt en hersteld van overactiviteit of geactiveerd wordt om te presteren; afhankelijk van wat je nodig hebt.

Hoe fijn is het als je op school of werk je concentratie weer kan opbrengen en je goede prestaties behaalt zonder daar gefrustreerd of doodmoe van te worden? Hoe bijzonder is het als je na een roerige tijd in je leven met ziekte, verlies of onderdrukking de spanning kwijtraakt en weer kan genieten van het leven? Hoe zou het leven zijn als je elke avond snel inslaapt en in de ochtend uitgerust wakker wordt? Hoe anders wordt het leven als je emoties tot rust komen en je voor anderen weer benaderbaar bent? Voor veel mensen een reële vraag. Bij neurofeedback wordt een kleine EEG gemaakt van het brein; de meetresultaten worden geanalyseerd en verwerkt in een verslag met een trainingsadvies.  Als je besluit om te gaan trainen, wordt na elke training gekeken naar het verloop van de training. Ben je nieuwsgierig, herken je jezelf of iemand die je dierbaar is in dit verhaal en ben je benieuwd naar de mogelijkheden, neem dan contact met me op! Ik help je graag verder in Harderwijk.

 
Copyright © 2022 Body in Balance 't Gooi
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren